Připravte si postřik na mšice a na další škůdce, kteří ničí úrodu. Je levný a maximálně funkční

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.04.2024 21:35
Mšice

Mšice, svilušky, ale i jiní škůdci mohou celou úrodu, ale i okrasné rostliny úplně zničit. Proto buďte ve střehu a připravte si na ně účinný postřik, který je zahubí.

S mšicemi není radno si zahrávat. Ostatně, stejně tak, jak s ostatními. Jedná se totiž o savé škůdce, kteří sají buněčnou šťávu z rostlin a tím ji ničí. A co hůře? Vypouští medovici, na kterou nalákají mravence. Ti žijí v jedné symbióze a společně si pomáhají. Stejně jako mšice, nechceme na zahradě ani mravence. Neboť i oni mohou naši úrodu nepříjemně znehodnotit. Připravte na ně postřik. 

Surovina pro přípravu postřiku

Jelikož preferujeme domácí prostředky před těmi chemickými a tento postřik máme vyzkoušený, využijte sodu. Obyčejná jedlá soda má neuvěřitelně silné účinky. Je antibakteriální a antiseptická. Dokonce ji můžeme využít i při léčbě zánětu, nebo když nás pálí žáha. Při aplikaci bychom si však měli dávat pozor, abychom jedlou sodu neaplikovali příliš na půdu. Jak tedy postřik připravit?

Mravenci

Postřik na savé škůdce a mravence

Pokud ale doma nemáte jedlou sodu a boj se savým škůdcem potřebujete zahájit okamžitě, vezměte si kypřící prášek. Připravte si tedy 3 čajové lžičky jedlé sody, 1 litr vody, 1 lžičku oleje a půl lžičky mycího prostředku na nádobí. Ten je zde proto, aby postřik lépe ulpěl na rostlinách. Olej zase pokryje těla škůdců vrstvou, která zapříčiní jejich udušení. Vše tedy smíchejte dohromady, sodu řádně rozpusťte a přelijte do lahve s rozprašovačem. Nyní můžete aplikovat postřik.

Kdy a jak aplikovat postřik

Abyste rostliny nespálili, nikdy postřik neaplikujte za slunečného počasí. Učiňte tak nejlépe v podvečer. A pokud očekáváte déšť, taktéž postřik neaplikujte. Jakmile bude vhodný čas aplikujte jej na celou rostlinu, na vrchní i spodní část listů. Díky tomuto kroku zahubíte škůdce, ale také se vám podaří udržet rostliny bez chorob, především bez plísní. Co se týká již zmíněných plísní, velice účinný je postřik z přesličky. Ten lze aplikovat jako prevenci na všechny rostliny, které tomuto onemocnění nejčastěji podléhají. 

Mohlo by Vás zajímat

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

Sazenice
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Účinný postřik proti plísni a škůdcům na rostlinách připravte dřív, než vysadíte sazenice na záhon

zavřít reklamu
×
Reklama