Rychlý a chutný oběd, když není času nazbyt a dojdou nápady

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.04.2024 21:03
Zapečené boloňské brambory

Nevíte, co vařit? Připravili jsme pro vás inspiraci na relativně rychlý, ale především chutný oběd. Z čeho se skládá a jak ho připravit?

Někdy se inspirace na oběd či klidně večeři hodí. Každodenní vymýšlení, co vařit, může být mnohdy vyčerpávající. Nehledě na to, že nás zrovna nic nenapadá nebo na nic nemáme chuť. Připravili jsme pro vás recept na boloňské zapečené brambory, které jsou velice chutné, rychlé a pochutná si na nich snad každý. 

Zapečené boloňské brambory

Tuto pochoutku jsme připravili v pečence. Pokud ji nemáte, suroviny naskládejte do zapékací mísy a zapečte je. Brambory jsme uvařili den předem, neboť pak mají v zapečeném jídle lepší chuť. Pokud se vám brambory nechce vařit předem, můžete je do pekáčku nakrájet i syrové. Záleží jen na vás. 

Recept na boloňské brambory

Připravte si půl kilogramu brambor, 2 lžíce vepřového sádla, 2 menší cibule nebo 1 velkou, 2 mrkve, 3 řapíky celeru, 140 gramů rajského protlaku, 300 gramů hovězího mletého masa, oregano, sůl, pepř, 2 lžíce petrželky, 4 vejce a 1 kelímek smetany. 

Zapečené boloňské brambory

Brambory uvařte ve slupce a poté je nakrájejte na kolečka silná cca 1 cm. Popřípadě je pouze oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silná kolečka. V pánvi osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky, přidejte na hrubé straně struhadla nastrouhanou mrkev, pokrájený celer a chvíli opékejte. Poté přidejte maso. Nechte jej zatáhnout, přidejte protlak, oregano, sůl, pepř a petržel. Do vymazané pečenky nebo pekáčku umístěte brambory, na ně vrstvu masa a opět brambory, vrstvu masa a brambory. Rozkvedlejte vejce ve smetaně a brambory s masem zalijte. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme dozlatova. Podávejte s čerstvými cherry rajčátky nebo rajčatovým salátem s cibulí.

Vyzkoušet můžete i naše další recepty. Například kuře jako z KFC nebo vynikající a dietní bramboráky, které jsou dokonce zdravé. 

Mohlo by Vás zajímat

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Brzdy
publikováno 1. 5. 2024 autor David Vanda

Jaká je životnost brzdného systému a jak často jej podrobit kontrole?

čertovy hlavy
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

zavřít reklamu
×
Reklama