Připravte si bramboráky, které jsou maximálně chutné, ale především zdravé a neztloustnete po nich

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 24.04.2024 21:22
Bramborák

Bramboráky patří mezi klasiku, na které si čas od času pochutnáme všichni. Vyzkoušejte neobyčejné bramboráky, které si můžete dopřávat častěji. Jsou zdravé a maximálně chutné.

Tyto bramborové placky neboli bramboráky patří mezi velice kalorické pochutiny, které si dopřáváme pouze občas. To je však škoda, neboť je lze připravit tak, aby byly zdravé. Díky správnému složení a úpravě si je pak můžeme dopřávat častěji. Z čeho se skládají a jak je připravit, aby tomu tak opravdu bylo? 

Z čeho se bramboráky připravují

Bramboráky si připravíme z celeru. A pokud si říkáte, že jejich chuť nebude dobrá a s těmi klasickými je nelze srovnávat, naopak. Věřte, že budou chutnat všem, kteří ochutnají. Navíc, pokud vás trápí nemoc králů neboli dna, tuto pochoutku plnou celeru si dopřávejte častěji. Mimo jiné celer obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, sodík, železo, vitamín C a mnoho dalších důležitých živin. A aby byly zdravější, nesmažte je na oleji, ale upečte je v troubě. A to buď úplně bez oleje, nebo je trochou olejem pokapejte.

Celer

Recept na bramboráky

Bramboráčky budou vhodné k večeři, na svačinku, ale i k obědu, například k masové směsi nebo jen se zeleninou a s dobrou zálivkou. Budete potřebovat: 300 gramů celeru, 200 gramů sýra typu eidam, 1 ks vejce, strouhanku, 1 lžíci nasekané petržele, 8 stroužků česneku, sůl, pepř a popřípadě i trochu mléka. Celer oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Sýr také nastrouhejte a smíchejte s celerem. 

Přidejte vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek, petržel, vejce a trochu strouhanky. Vše promíchejte. Pokud jste přidali více strouhanky, přidejte mléko, aby šlo těsto dobře rozetřít na plech. Poté si rozehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut. Popřípadě placky můžete osmažit v oleji. 

Mohlo by Vás zajímat

Kia EV9 GT
publikováno 3. 5. 2024 autor David Vanda

2026 Kia EV9 GT: Co zatím víme o chystaném SUV?

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

zavřít reklamu
×
Reklama