15 potravin, které prodlužují život. Do jídelníčku by je měl zařadit každý

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 02.05.2024 15:51
Ovoce

Recept na dlouhý život neexistuje. Každopádně prodloužit si ho můžeme správně zvolenými potravinami, které bychom měli zařadit do jídelníčku.

Chtěli byste znát potraviny, po kterých si prodloužíte život, zpomalíte stárnutí a budete se cítit skvěle? Mimo správně zvolených potravin, je také vhodné vzít v potaz váš životní styl. Samozřejmostí je ale absence kouření a minimum alkoholu. Jaké potraviny si tedy dopřát, abyste se dožili vysokého věku a ve zdraví?

Jak se dožít vysokého věku

Dožít se vysokého věku není nemožné. V potaz však musíme vzít rodinnou anamnézu, ale také pohyb, kouření a pití alkoholu. Velice účinný je také pravidelný pohyb. Nemusíte trávit hodiny v posilovně, naopak. Pravidelné procházky v přírodě, někdy však také ve svižném tempu, udrží zdravé srdce, ale i mysl. Pro udržení správně fungujícího mozku pravidelně čtěte, učte se novým věcem a osvojte si nějaký cizí jazyk. Snažte se co nejvíce vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou paštiky, uzeniny a další. Zkuste také zpomalit své životní tempo, odstraňte ze života stres a usmívejte se kdykoli to půjde.

10 potravin pro dlouhý život

Jako první bychom chtěli zmínit tučné ryby. Například losos a ostatní. Obsahuji Omega-3 mastné kyseliny, ale také mnoho minerálních látek. Udržují mozek a srdce v kondici. Nezapomínejte ani na česnek, který obsahuje řadu významných látek a antioxidantů. Rafinovaný olej byste měli vyměnit za olej, který je neupravený pomocí rafinace. Například kvalitní slunečnicový, ale především olivový olej. Ten udržuje mladistvé tělo, ale také dle studií prodlužuje život.

Ostružiny

Nezapomínejte také na to, co nám roste na zahrádkách. Například jahody, maliny, borůvky, ostružiny, ale i mrkev a celer patří k potravinám, které zabraňují vzniku zánětu v těle a detoxikují ho. Určitě bychom neměli zapomínat ani na rajčata, která obsahují lykopen. Což je látka chránící naše buňky před volnými radikály. Také veškerou zelenou zeleninu zařaďte do jídelníčku, například nad párou připravenou brokolici. Salát, zelí a další. Obsahují látky, které udržují naše kosti, ale i mozek v kondici. A jako poslední rádi zmíníme ořechy. Jejich zdravé tuky chrání srdce a podporují bystrost mozku i ve vyšším věku. Nezapomínejte ani na brambory a luštěniny, ale také sezonní bylinky, bílkoviny a pitný režim.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

zavřít reklamu
×
Reklama