Tento účinný postřik na mšice zničí i mravence a ochrání vaši úrodu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.04.2024 21:11
Mšice

Mšice jsou zkázou zahrad. Proto si připravte domácí postřik, který na ně spolehlivě zabírá. A navíc, skvěle funguje i na mravence.

Jak už všichni pěstitelé víme, mšice žijí v jedné symbióze s mravenci. Oba škůdci se podporují a vzájemně ochraňují. Mšice sají mízu z rostlin a vypouští takzvanou medovici. A právě ta mravence tolik přitahuje. I když se mravenci považují za užitečné uklízeče, v zahradě je nikdo nechce. A o to méně, když nám začnou dozrávat například sladké jahody. Jaký postřik na ně spolehlivě funguje?

Mšice na zahradě

Mšice se na zahradě objevují i v dubnu. Například na rybízu, ale také na angreštu, na jahodách a dalších rostlinách. Rády se schovávají na spodní straně listů, ale také na větvičkách či stoncích rostlin. Zde si pochutnávají na buněčné šťávě rostlin. Následně se začnou deformovat listy, usychat a pokud nezasáhneme, mšice jsou schopné zdecimovat celou rostlinu. Nejraději mají rostliny plodové zeleniny. Proto nemeškejte, a pokud je máte na zahradě, začněte s nimi bojovat co nejdříve.

Postřik na mšice

Níže uvedený postřik skvěle funguje na mšice, mravence, ale také na svilušky. Připravte si tedy 80 gramů česneku a 2 litry převařené vody. Česnek nejlépe prolisujte a promíchejte s vodou. Obě suroviny nechte dva dny louhovat. Po uplynulé době sceďte a přelijte do rozprašovače. Aplikujte na zasaženou rostlinu, a to důkladně. Nezapomeňte na stonky i listy ze spodní strany. Mimo jiné, tento postřik je také velice účinný proti plísni okurkové.

Mšice

Mezi další velice účinné postřiky na mšice patří tabák. Budete potřebovat 100 gramů tabáku a 1,5 litru vody. Tabák i vodu nechte přibližně půl hodiny pod pokličkou probublávat. Poté tekutinu nechte vychladnout, přeceďte, přidejte lžičku mycího prostředku na nádobí a aplikujte na rostliny.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

zavřít reklamu
×
Reklama