Jak vybělit záclony? Vyzkoušejte trik našich babiček. Je levný a účinný

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 22.04.2024 20:41
Záclony

Jak vybělit záclony, ale i například bílé ubrusy, ponožky a další? Vyzkoušejte obyčejný trik našich babiček, který funguje.

Zašedlé či zažloutlé záclony nejsou příliš hezké. Kazí první dojem a nás rozčilují. Věděli jste, že záclony lze vybělit i bez drahé chemie? A to pomocí úplně obyčejných surovin, které najde většina z nás ve spíži? Vyzkoušejte trik našich babiček, který spolehlivě funguje. Jak přesně a z čeho se prostředek skládá? 

Jak vybělit záclony

Záclony sundejte a napusťte si lavor nebo vanu teplou vodou. Na deset minut je ponořte do vody. Poté vodu vypusťte a záclony opláchněte. Tak je zbavíte velkého množství prachu. Následně do pěti litrů teplé vody nasypte 7 lžic soli a přilijte 200 mililitrů bílého octa. Vše rozmíchejte a záclony do roztoku na tři hodiny namočte. 

Záclony

Po uplynulém čase záclony umístěte do pračky, přidejte prací prostředek na bílé prádlo a perte na 30 °C, na více stupňů ne. Po doprání ihned pověste, ať nejsou záclony pomačkané. Tímto způsobem můžete vybělit také utěrky, ale i ponožky nebo spodní prádlo.  

Další způsob bělení záclon

Dalším možným způsobem, jak vybělit záclony, je použití jádrového mýdla na praní. Stačí vám pět lžic nastrouhaného mýdla na deset litrů vody. Ze všeho nejdřív postupujte jako u výše zmíněného postupu. Záclony namočte, poté je propláchněte čistou vodou. Dále je namočte do teplého jádrového roztoku. 

Tak nechte záclony tři hodiny odmáčet. Poté je propláchněte a vyperte v pračce. Pokud budete chtít, vyzkoušet můžete také čtyři balíčky kypřícího prášku do pečiva, které smícháte v pěti litrech vody. Záclony na tři hodiny namočte do roztoku, a následně vyperte běžným způsobem. Skvěle také působí šťáva z citronu smíchaná s jedlou sodou. Nebo například peroxid vodíků. 

Mohlo by Vás zajímat

Ovoce
publikováno 2. 5. 2024 autor Nikola Klementová

15 potravin, které prodlužují život. Do jídelníčku by je měl zařadit každý

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

zavřít reklamu
×
Reklama