Chcete mít sladké a obrovské jahody široko daleko? Pak je nyní přihnojte tímto hnojivem

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.04.2024 21:30
Jahody

Jahody patří mezi oblíbené ovoce nejen u dětí, ale i u dospělých. Jsou zdravé, lahodné a lze je využít do tvarohu, marmelád, připravit z nich zmrzlinu a dále.

Aby jahodníky plodily, a to ty nejsladší a největší plody, bez práce to nepůjde. I když nepatří mezi náročné rostliny, nějakou tu péči vyžadují. Zapomínat bychom však neměli ani na hnojení, které je pro ně velice důležité. Jaké hnojivo jim dopřát nyní? A jakou péči bychom jim měli zajistit? Následujte několik kroků a těšte se ze sladkých jahůdek. 

Péče o jahodníky 

Jahodníky vyžadují péči již zjara. Jakmile jim začnou rašit srdíčka, je čas je opečovávat. Začneme tedy tím, že je ostříháme. Zbavíme je všech suchých částí. Nezapomeňte i na všechny poškozené listy. Vše potom nejlépe spalte. Listy ani šlahouny neházejte na kompost, neboť velmi často odstraněné části obsahují houbové onemocnění. Poté odstraňte starý mulč, vyhoďte jej a půdu okopejte. 

Chcete mít sladké a obrovské jahody široko daleko? Pak je nyní přihnojte tímto hnojivem

Ale pouze povrchově, neboť jahodníky koření mělce. Můžete také staré sazenice, kterým se již pohledově nedaří, nahradit novými. Pak nastane čas na hnojení. V případě můžete opět nastlat slámu, a to ve slabé vrstvě. Nebo zvolte netkanou textilii, která udrží potřebnou vláhu a půda nebude tolik prorůstat plevelem. Čímž si ušetříte spoustu práce. 

Hnojivo pro jahody

Jelikož preferujeme domácí hnojiva před těmi průmyslovými, skvělou službu a výživu pro jahodníky zajistí droždí a popel. Stačí vám čtyři litry vody, osm lžic popela a dva balíčky kvasnic. Popel nadrťte a smíchejte s vodou a kvasnicemi. Řádně vše promíchejte a nechte dva dny odstát. Poté navlhčete půdu kolem jahod a hnojivo k nim nalijte. 

Závěrem: Všimli jste si mravenců mezi jahodami? Jedná se o nejčastější problém jarního období. Kolem záhonu rozmístěte domečky pro ně určené a na záhon rozsypte skořici nebo nalámejte celou skořici a naházejte ji kolem jahod. 

Mohlo by Vás zajímat

Jahodník
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co udělat pro kvetoucí jahodníky, abychom podpořili bohatou úrodu?

Živý plot
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

Ovoce
publikováno 2. 5. 2024 autor Nikola Klementová

15 potravin, které prodlužují život. Do jídelníčku by je měl zařadit každý

zavřít reklamu
×
Reklama