Nejlepší hnojivo na rajčata, papriky, cukety a okurky, díky kterému se dočkáte maximální úrody

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.05.2024 12:10
Sazenice papriky

Domácí zelenina je nejlepší. S tou z obchodu ji nelze srovnávat. Abychom se těšili z bohaté úrody, je potřeba rostliny pravidelně hnojit. Jaké hnojivo použít?

Domácí rajčata mají vynikající a výraznou chuť. Stejně tak okurky jsou šťavnaté a chuťově lahodné. A tak bychom jistě mohli pokračovat s každou zeleninou, kterou vypěstujeme na vlastní zahrádce. A co je nejlepší? Že neobsahuje pesticidy ani jiné látky, které našemu tělu neprospívají. Navíc ani nemusíte používat průmyslová hnojiva. Výživu, která zajistí bohatou úrodu, si můžete připravit jednoduše doma.

Rajčata a další zelenina

Sazenice rajčat, paprik, okurek, cuket a dalších, které máte nyní doma na parapetech, začněte již pomalu otužovat. Otužování zajistí lepší start a nestane se, že by sazenice utrpěly teplotní šok. Začněte tedy nejlépe nyní. První den rostliny umístěte na dvě hodiny ven. A to tam, kde na ně nebude svítit slunce. Druhý den je nechte venku o něco déle. Každý den dobu prodlužujte. A poslední den před výsadbou je ponechte venku celou noc. Pozor si dávejte na silný vítr, ať křehké rostlinky nezlomí.

Sazenice

Hnojivo na rajčata a další

Hnojivo, které si společně připravíme, můžeme využít jako preventivní postřik proti savým škůdcům. Ale také proti plísni, kterou zmíněná zelenina trpí velmi často. Připravte si tedy kopřivy, přesličku, listy pampelišky a listy kostivalu. A pokud doma máte staré sušené nespotřebované bylinky, klidně je do hnojiva přidejte.

Příprava hnojiva a použití

Vezměte si dřevěnou nebo plastovou nádobu a naplňte ji do poloviny nasekanými či natrhanými bylinami. Poté nádobu dolijte vodou a odložte ji na zahradu dál od domu. Jícha velmi nepříjemně zapáchá, proto bude důležité ji umístit dál od obydlí. Kvůli zápachu ji také nepoužívejte pro pokojové rostliny. Každý den obsah kýblu promíchejte a vyčkejte přibližně deset dnů. Jakmile obsah překvasí, hnojivo bude připraveno k použití. Na hnojení smícháme jeden díl jíchy a deset dílů vody. Na preventivní postřik smíchejte jeden díl hnojiva a dvacet dílů vody. Rostliny hnojíme jednou za dva týdny.

Mohlo by Vás zajímat

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama