Na recept je dobré vybrat kvalitní čerstvé suroviny. Bylinky je ale lepší použít sušené.
Ingredience
Kuřecí prsa nebo stehna (pokud použijete stehna, výsledek bude více šťavnatý, záleží ovšem na vašich preferencích). Dále 1,5 lžíce pepře – i když se to zdá hodně, pro chuť KFC kuřete je to potřeba. Ingredience na směs koření: mletá paprika, kajenský pepř, oregáno, tymián, sušený česnek, zázvor (v prášku), bazalka, sušená cibule, bílý pepř, celerová sůl, osolené podmáslí na marinování, kukuřičná mouka nebo kukuřičný škrob – díky tomu bude na kuřeti křupavá kůrka, mouka a olej na smažení.
Příprava smaženého kuřete
Nejdříve nakrájíme kuře na větší kousky. Pokud zvolíte stehna, oddělte pouze paličky, které použijete. Poté kuře vložíme do osoleného podmáslí a necháme marinovat ideálně přes noc. Díky tomu se kuře prosolí, krásně zkřehne a po usmažení bude šťavnaté. Podmáslí můžeme eventuelně nahradit bílým jogurtem.
Dále si připravíme směs na obalování. Smícháme klasickou mouku s kukuřičnou a přimícháme směs koření – 1,5 lžíce pepře, mletou papriku, oregáno, kajenský pepř a tymián. Kukuřičnou mouku můžeme nahradit kukuřičnými lupínkami. Kuře poté obalíme, namočíme do vajíčka, do kterého můžeme klidně přidat trochu alkoholu. Poté znovu obalíme v mouce a můžeme začít smažit.
Smažení kuřete
Stehna smažíme cca 8 minut, dokud teplota ve středu nedosáhne 75 ° C. Prsa smažíme cca 7 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 65°C. Olej používaný na fritování lze obvykle znovu použít asi 3 krát, ale pro smažené kuře je dobré olej použít pouze na dvě várky kuřete nebo podobně ochuceného jídla. Olej je díky ochucenému obalu znečištěn a přestože z oleje odstraníme zbytky obalu, příchuť v něm zůstane.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami připravenými na různý způsob nebo i hranolkami. Servírování můžeme obzvláštnit nakrájenou zeleninou. Například rajčaty, okurkou nebo paprikou. Mimo brambor si kuře můžete vychutnat i se sálátem. Smíchejte listy hlávkového salátu, dušenou kukuřici a červené fazolky.
Ingredience pro kuře jako z KFC jsou zásadní
Tyto zdánlivě nesouvisející ingredience se spojí a vytvoří křupavou kůrku plnou chutí. Co se týká použitého alkoholu, možná je tento krok udivující, ale alkohol se v oleji na smažení rychle odpaří a výsledek bude chutný, tolik nenasáklý tukem a s dokonalou konzistencí. Díky kukuřičnému škrobu v mouce bude kůrka křupavější. Kukuřičný škrob oslabuje bílkoviny univerzální mouky právě natolik, aby byl povlak měkký. Závěrem řečeno – všechny ingredience dohromady jsou důležité pro dosažení co nejlepšího výsledku. Věděli jste, že v roce 2016 tato tajná kořeněná směs KFC údajně unikla na veřejnost prostřednictvím Chicago Tribune?