Chcete mít zářivé podlahy a beze šmouh? Vyzkoušejte tento účinný prostředek

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.04.2024 21:25
Podlaha

Zašlá a flekatá podlaha není příliš hezká. Existuje však domácí prostředek, který zajistí zářivou podlahu a beze šmouh. Jaký?

Mytí podlah sice nepatří mezi oblíbené činnosti, které v domácnosti provádíme. Jsou však ale nevyhnutelné a je potřeba je pravidelně provádět. Usnadněte si práci s drhnutím a namíchejte si roztok, který podlahu řádně umyje, ale zároveň ji i naleští. Z čeho se skládá?

Mytí dřevěných podlah

Dřevěné podlahy jsou poměrně citlivé a měli bychom jim věnovat větší pozornost. Dbejte na to, aby byl mop vlhký, nikoli zmáčený. Příliš mnoho vody by mohlo podlaze uškodit. Do teplé vody nalijte jednu lžíci mycího prostředku na nádobí a sklenici octa. Ten, nejenže odstraní nečistoty, ale také vydezinfikuje podlahu. A pokud potřebujete dřevěnou podlahu oživit, připravte si dva litry vody, půl litru octa, dvě lžičky mycího prostředku na nádobí, dvě lžičky oleje a šest pytlíků mátového čaje. Ve dvou litrech vody povařte pytlíky a jakmile voda mírně vychladne, smíchejte ji s ostatními produkty, pytlíky vyhoďte a umyjte podlahu. 

Čajové pytlíky

Mytí dlažby, laminátu a dalších

Na mytí podlahy z laminátu, vinylu či dlažby si připravte jednoduchý prostředek. A to z: půl litru octa, nejlépe bílého, 90 ml tekutého mycího prostředku, 2 lžic čistého alkoholu a z 20 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Všechny tyto suroviny smíchejte s pěti litry teplé vody a umyjte podlahu. 

Co dělat se škrábanci na linu?

Po umytí podlahy rády vylézají drobné nedostatky, jako jsou jemné škrábance. A právě na lehce poškrábané lino je ideální zubní pasta. Naneste ji na hadřík a rozleštěte. Na opravu vinylu a laminátu lze koupit opravné fixy, které nanesete na poškozené místo a poté lehce překryjete matným lakem.

Mohlo by Vás zajímat

Brzdy
publikováno 1. 5. 2024 autor David Vanda

Jaká je životnost brzdného systému a jak často jej podrobit kontrole?

Rajčata
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejčastější chyby při pěstování rajčat, kterým bychom se měli vyhnout pro získání kvalitní úrody

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

zavřít reklamu
×
Reklama