Jak na silné sazenice paprik, které budou bohatě plodit? Poskytněte jim tuto účinnou zálivku

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 09.05.2024 18:48
Papriky

Pěstování paprik je velice jednoduché. Dopřejte jim správné umístění, zálivku, ale také hnojivo, díky kterému budou rostliny zdravé a budou bohatě plodit.

Už se nemůžete dočkat, až své sazenice vysadíte na záhony a budete je opečovávat? My také ne. Prozatím se nám sazenice vyjímají na parapetech a přes den je otužujeme. Někteří je již vysadili do fóliovníku, ale ti, kteří jej nemají, by měli ještě pár dnů vydržet. I když aktuálně mrznout nemá, je lepší raději počkat. Avšak právě nyní, poté dva týdny po výsadbě, můžete rostlinám dopřát účinnou výživu.

Výsadba sazenic

Nejen sazenice paprik, ale také sazenice rajčat, okurek a cuket, které po Zmrzlých zamíří na záhon, musí být silné, zdravé a klidně i s prvními poupaty. Určitě nezapomínejte na postupné otužování, které je velice důležité. Rostliny se lépe adaptují na venkovní teploty, lépe se ujmou a budou zdravě růst. Nejvhodnější čas, kdy by rostlinky měli zamířit ven, je tedy v druhé polovině května. Tehdy už je půda dostatečně prohřátá. A jelikož vysadíme teplomilné rostliny, je důležité tento krok dodržet. Počasí ale hlídejte a popřípadě sazenice na noc přikryjte bílou netkanou textilií. Do výsadbové jámy nasypte kompost.

Sazenice paprik

Po výsadbě sazenic

Jakmile vysadíte sazenice na záhon, péče o ně pro nás nekončí, naopak. Teď nastanete ta nejdůležitější fáze pěstování. Záhony zbavujte plevele, ale pouze ručně. Dbejte také na správnou a pravidelnou zálivku, ale vždy pouze ke kořenům, nikoli na list. Také je důležité, aby půda mezi zálivkami mírně proschla. Jakmile se začnou objevovat plody, zálivku mírně zvyšte, aby papriky byly velké a také šťavnaté. Sazenicím je vhodné zajistit i oporu, která zabrání zlomení rostliny.

Hnojení paprik

Nezapomínejte, že mimo výše zmíněné péče, bude také důležité sazenice pravidelně hnojit, a to nejlépe každé dva týdny. Na výběr máte mnoho hnojiv. My však nedáme dopustit na hnojivo ze kvašených bylin a ze slepičího trusu. Aktuálně, ale i poté, můžete rostlinám dodat sílu a ochránit je před plísněmi pomocí syrovátky. Hnojivo je to velice účinné a na přípravu jednoduché. Obsahuje vápník, draslík, hořčík a mnoho dalších živin. Připravte si 500 ml syrovátky a jeden litr dešťové vody. Směs promíchejte a aplikujte k paprikám. A pokud nemáte syrovátku, použijte kefír.

Mohlo by Vás zajímat

Mravenci
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Mravenci na stromě: Zbavte se jich pomocí ověřených metod dřív, než přilákají mšice

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

hybrid
publikováno 20. 5. 2024 autor David Vanda

Vyjde vás údržba hybridu dráž než v případě spalovacího motoru?

zavřít reklamu
×
Reklama