Hnojivo na česnek, které zajistí obrovské palice a výraznou chuť

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 08.05.2024 15:17
Česnek

Chcete-li mít obrovské palice česneku, které budou mít ten správný říz, dopřejte jim správné hnojivo. Čím aktuálně hnojit česnek?

Česnek patří mezi velice chutnou a neuvěřitelně zdravou zeleninu, Nejen, že podporuje správné střevní bakterie, zvyšuje imunitní systém, ale také ochutí většinu jídel. Navíc má protiplísňové vlastnosti. I když příliš nevoní, v jídelníčku by nám chybět neměl. Nebo vy si dokážete představit křupavé topinky či bramboráky bez česneku? My tedy ne. Pro obrovské palice je důležité nejen správná výsadba na správné místo a zálivka, ale také vydatné a účinné hnojivo. Čím tedy hnojit česnek, aby byl chutný?

Hnojivo na česnek

V případě, že chcete česneku dodat živiny, neboť listy začaly žloutnout či si chcete zajistit opravdu obrovské palice, vyhněte se hnojení čerstvým hnojem. Takové hnojivo zapravujeme do půdy před samotnou výsadbou. Aktuálně je ale nevhodné. Nyní můžete využít kompost a zapravit ho k česneku. Avšak dobrou zkušenost máme se zkvašenými slepičincemi. Takové hnojivo zajistí česneku veškeré důležité živiny. Vyhnete se s ním žloutnutí listů, ale i hnědnutí jejich špiček.

Příprava hnojiva na česnek

Na hnojivo ze slepičího trusu musíme počkat, a to až dva nebo tři týdny. Záleží na počasí. Připravuje se tak, že se do 10 l kýblu nasype trus, přibližně do jeho půlky. Poté trus zalijte dešťovou vodou a nádobu odstavíte na konec zahrady a směs necháte zkvasit. Každý den promíchejte. Poté se hnojivo ředí s vodou v poměru 1:10.

Česnek

Pokud není možné čekat, použít můžete slepičí trus v peletách. Trus je v této formě fermentován a následně pomocí sušení stabilizován. Hnojivo lze tedy připravit i z nich. Stačí smíchat 15 litrů vody a 1 kilogram pelet. Tekutinu řádně promíchejte, pelety se musí rozpustit. Následně směs odložte na dva dny stranou, poté promíchejte a nalijte půl litru hnojiva do deseti litrové konve, kterou dolijete dešťovou vodou.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama