Jarní hnojení orchidejí je zásadní. Po kterém hnojivu budou krásně kvést?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 07.05.2024 18:11
Orchidej

Orchideje jsou překrásné rostliny pocházející z pralesa. Aby i tyto exotické květiny kvetly, měli bychom jim občas dodat živiny. Po jakých krásně pokvetou?

Orchideje si svou popularitu zasloužily jistě právem. Neboť jejich dechberoucí vzhled dokáže ozvláštnit jakoukoli domácnost. A co se týká pěstování, nejsou nikterak náročné. Zálivku sice provádíme jinak než u většiny rostlin, ale to jistě není důvod k obavám. Především pak druh zvaný Phalaenopsis zvládne pěstovat i začátečník. Dopřejte jí východní parapet, zálivku jednou za deset dní a občasné hnojení. Orchidej zaléváme tak, že ji na půl hodiny namočíme do odstáté vody. Poté ji necháme okapat a vrátíme do květníku. Čím aktuálně přihnojit orchidej, aby kvetla?

Čím hnojit orchidej

Orchideje jsou půvabné rostliny, které vyžadují mnoho světla. Především pak rozptýleného, neboť přímé sluneční paprsky by je mohly spálit. Pak se na listech objevují hnědé skvrny, které následně usychají. Někdy se také stane, i přes veškerou snahu, že orchideje nekvetou. Pokud je máte na správném místě, nevystavujete je průvanu a správně je zaléváte, poskytněte jim živiny. Orchidej má ráda například hnojivo z banánových slupek, ale také z droždí. To však není jediné. Bohatě nakvétají i po kávové sedlině.

Orchidej

Příprava hnojiva pro orchidej

Někteří pěstitelé hnojí i rozpustnou kávou, kterou pouze rozmíchají ve vodě a orchidej zalijí. My však doporučujeme použít takzvaný lógr. Obsahuje nejen dusík pro podporu zelených částí, ale také mnoho draslíku, který podpoří rostlinu v nakvétání. Orchidej po lógru brzy pookřeje a začne kvést. A jak hnojivo připravit? Budete potřebovat: 50 gramů kávové sedliny a 1 litr dešťové, dva dny odstáté nebo převařené vody. Sedlinu nasypte do vody, nechte ji den louhovat a poté rostlinu postavte do hnojiva. Ovšem hnojivo je vhodné aplikovat místo zálivky, aby kořeny nezačaly zahnívat.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

zavřít reklamu
×
Reklama